26 Ocak 2010 Salı

SÜPER KAHRAMANLARIN HASI BATMAN’DİR

Evet. İdda ediyorum Batman'dir. Bunun pek çok sebebi var. Hepsine değinicem. Örneklicem.
Batman -yani nev-i şahsına münasır insan Bruce Wayne- süper güçlere sahip değildir. Yanlış okumadınız. Süper bi gücü yoktur. Ama en kral süper kahramandır. Niye mi? Hikaye şöyle: Bruce'un anne babası bi soyguncu tarafından öldürülür. Ki anne-baba Wayne Gotham şehrinin en sevilen en sayılan insanlarındandırlar. Bruce daha ufaktır. Zaten geçmişte su kuyusuna düştüğünde yarasaların saldırısına uğradından dolayı bir takım mental sıkıntıları vardır. Aradan yıllar geçer. Bruce babasının çok sevdiği şehrin artık pislik içinde olduğunu ve mafyanın eşşeğin kulağına su kaçırdığını görür. Bunun üzerine şuçluları tanımaya çalışır ve kendini eğitmeye başlar. Alfred'in ve inanılmaz fazla olan parasının sayesinde Gotham'a yardım etmeye başlar. Anladığınız üzere Bruce Wayne kahraman olmayı seçmiştir. Ve olurken de korkularının üstüne gitmiştir. Yarasa olmuştur. Batman olmuştur.
Eğer karşılaştırma yapcak olursak Örümcek Adam'a bakalım. Peter Parker denilen zat aslında ineğin önde gidenidir. Mary Jane'e onu sevdiğini söyleyemecek kadar korkak, J.J. Jameson'a satacağı 3-5 dolarlık resim için yalakalık yapan karaktersiz, şahsiyetsiz bi insan evladıdır. Kankası Harry ile olan mevzulara hiç girmiyorum bile.
Peki nası süper kahraman olmuş bu arkadışımız? Bi gün bunun üniversiteden bi hocası -ki daha sonra bu hocada timsaha filan dönüşüyodu. Tek kolu yok bunun.- şimdi adını hatırlayamadığım genetikle oynıyan bi zamazingo icat etmiş. Bu alet üzerinde deney yaparken bi gün, bi örümcek ışının içine dalıyo. Sonra da ordan çıkıp gidiyo bu radyoaktif mahlukat Peter Parker'ı bulup ısırıyo. Ya tamamen tesadüf. Bu sizde olablirdiniz, bende, Harry Potter'da. Allahtan örümcek giriyo ışına. Sinek, bit, pire filan girse tam felaket. Tamamen rezalet.
Bruce Wayne her zaman karizma olmuştur. Gezmesini tozmasını iyi bilir. Hayır işleri yapar bi yandan şehri korurken. Hemde öle uzaylılardan yada DNA'sı bozulmuş insanlardan yada mutantlardan değil. Hep geçmişte acı çekmiş, haksızlığa uğramış, ruhsal dengesi bozulmuş saçmasapan adamlarla uğraşmıştır Gotham'da.
Mutant demişken X-Men'e saygım büyüktür. Ama onlarda da hep böle bi politik hava var. Ondan dolayı haz etmiyorum ben biraz. Biz hep yanlış anlaşıldık, hepimiz kötü değiliz falan filan, biz azınlıktayız bizi ezen sizlersiniz gibi şeyler. Zaten çizgi romanın çıkış hikayeside bi ayrı sinir bozucu bi olay. Neyse girmiyorum oraya .
Bu arada Superman olayına hiç değinmiyorum. Adam insan değil bi kere. Taştan filan korkuyo. Büyük saçmalık.
Batman'i yukarda saydığım diğer süper kahramanlardan ayıran en büyük özelliği; onlar gibi süper güçlerle doğmamış olmasıdır. Onlar mecbur kalmıştır. Ama Batman kendi seçmiştir kahraman olmayı.
Ayrıca Peter Parker çöplük gibi bi evde, X-Men'deki mutantlar tecrit halinde yaşar. Superman zaten hep havadadır. Hiç bi filmde, çizgi filmde yada çizgi romanda evini görmedim. Ama Bruce Wayne malikanede yaşar. Yüz odası vardır. İstese ordan sıkıldımı gider kendisine otel satın alır. Kızar bi tane daha alır. Böyle bi adamdır o.
Bok gibi para harcayıp, Alp'ler de kayak yapmak yada Monte Carlo'da kumar oynamak varken, o yaşadığı ve sevdiği şehri korumayı tercih etmiştir. Bir kere gık dememiştir. Işığı yakmışlardır. O gitmiştir. En kalenderi, en karizması odur. Rastgele kahraman olmamıştır. Dedim ya süper kahramanların hası Kara Şovalye'dir. Diğerleri küçük kahramanlardır :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder